Fiskpedikyr - hur farligt är det?

Idag har det stormat lite i svenska medier angående fiskpedikyr.
Anledningen är att en reporter på Göteborgsposten precis läst en välkänd och över ett år gammal studie från Storbrittanien. Studien gjordes av brittiska Health Protection Agency, HPA, och handlade om att man inte kunde hitta några bevis för att det skulle finnas risker med fiskpedikyrbehandlingarna. Studien säger däremot att trots att man inte kan bevisa några risker, och trots att det inte finns ett enda dokumenterat fall där dessa fiskar spridit smitta eller sjukdomar, så kan HPA inte utesluta helt till 100% att man kanske kan bli smittad av något när man besöker en fiskpedikyr.
 
Precis som man inte kan utesluta till 100% att ingen människa någonsin kommer bli matförgiftad om man besöker en restaurang, eller inte kan utesluta helt att du inte blir smittad av något på gymmet - du kanske använder en träningsmaskin och din hand som du råkat få ett rivsår på strax innan nuddar samma plats som en annan medlem som har ett öppet sår och bär på en smitta nuddat precis innan, och helt plötsligt överförs smittan mellan era sår via maskinen... Långsökt? Precis, och det är ungefär den nivån det ligger på för smittor som kan spridas via fiskarna också. Skillnaden är såklart att seriösa fiskpedikyrer alltid går igenom kundernas ben och fötter innan behandlingen, och har man ett öppet sår blir man nekad att sitta i akvariet. Så vi skulle säga att risken att bli smittad på en fiskpedikyr är snäppet lägre än att bli smittad på en restaurang eller ett gym, simhall osv...
 
En annan sak som vi märkt är väldigt intressant med denna uppmärksamhet i vissa medier är att inget av medierna vi har pratat med idag ens har läst studien som allt baseras på, utan alla har tagit sin fakta från hur en reporter på Göteborgsposten valt att tolka HPA:s studie. En studie som den brittiska socialstyrelsen blev tvungen att omformulera just eftersom ett fåtal brittiska tidningar valde att vinkla rapporten till något som HPA inte stod för. Nu ett år senare verkar ett fåtal tidningar i Sverige göra samma sak, dom mer seriösa aktörerna som SVT, TT och P3 med flera har dock valt att försöka ta reda på fakta först vilket alltid uppskattas.

Fish spa behandlingarna kommer ursprungligen från Turkiet, spred sig till Thailand och Japan och därifrån vidare till Europa. Ingenstans i hela världen finns ett enda dokumenterat fall där dessa fiskar spridit smitta, bakterier eller sjukdomar till kunder som besökt en fiskpedikyr.
Fiskarna är även otroligt bra mot psoriasis men man får självklart inte sitta med fiskarna om man har kliat upp sin psoriasis så att det blir öppna sår. Våra kunder brukar dock hålla sig ifrån kliandet eftersom resultatet efteråt blir så otroligt bra. Titta bara på bilderna i den här studien. Just nu behandlar vi endast fötter, från januari 2013 kommer vi även att behandla händer och armbågar och mot våren 2013 kommer du kunna bada helkroppsbad med våra fiskar!

Så, skulle vi säga att det finns någon risk med att besöka en seriös fiskpedikyr eller att det på något sätt är farligt? Absolut inte. Då hade vi aldrig startat det här företaget, och fiskpedikyrer hade inte varit tillåtna i Sverige över huvudtaget.

Den svenska Socialstyrelsens kommenterade idag att man inte ser någon anledning till att avråda människor från att besöka fiskpedikyrer.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0