Fiskpedikyr - hur farligt är det?

Idag har det stormat lite i svenska medier angående fiskpedikyr.
Anledningen är att en reporter på Göteborgsposten precis läst en välkänd och över ett år gammal studie från Storbrittanien. Studien gjordes av brittiska Health Protection Agency, HPA, och handlade om att man inte kunde hitta några bevis för att det skulle finnas risker med fiskpedikyrbehandlingarna. Studien säger däremot att trots att man inte kan bevisa några risker, och trots att det inte finns ett enda dokumenterat fall där dessa fiskar spridit smitta eller sjukdomar, så kan HPA inte utesluta helt till 100% att man kanske kan bli smittad av något när man besöker en fiskpedikyr.
 
Precis som man inte kan utesluta till 100% att ingen människa någonsin kommer bli matförgiftad om man besöker en restaurang, eller inte kan utesluta helt att du inte blir smittad av en allvarlig sjukdom genom att handla i en klädaffär - du kanske sträcker dig efter en jacka och din hand som du skadat strax innan råkar snudda en annan kund med ett öppet sår som bär på en smitta, och när era händer möts överförs smittan mellan era sår... Långsökt? Precis, och det är ungefär den nivån det ligger på för smittor som kan spridas via fiskarna också. Skillnaden är såklart att seriösa fiskpedikyrer alltid går igenom kundernas ben och fötter innan behandlingen, och har man ett öppet sår blir man nekad att sitta i akvariet. Så vi skulle säga att risken att bli smittad på en fiskpedikyr är snäppet lägre än att bli smittad i en klädaffär.
 
En annan sak som vi märkt är väldigt intressant med denna lilla storm i diverse medier är att ingen verkar göra en ordentlig bakgrundskoll. Inget av medierna vi har pratat med idag har ens läst studien som allt baseras på, utan alla har tagit sin fakta från hur en reporter på GP valt att tolka HPA:s studie. En studie som den brittiska socialstyrelsen blev tvungen att omformulera just eftersom ett fåtal brittiska tidningar valde att vinkla rapporten till något som HPA inte stod för. Nu ett år senare verkar ett fåtal tidningar i Sverige göra samma sak, dom mer seriösa aktörerna som TT och P3 med flera har dock valt att försöka ta reda på fakta först vilket alltid uppskattas.

Fish spa behandlingarna kommer ursprungligen från Turkiet, spred sig till Thailand och Japan och därifrån vidare till Europa. Ingenstans i hela världen finns ett enda dokumenterat fall där dessa fiskar spridit smitta, bakterier eller sjukdomar till kunder som besökt en fiskpedikyr.
Fiskarna är även otroligt bra mot psoriasis men man får självklart inte sitta med fiskarna om man har kliat upp sin psoriasis så att det blir öppna sår. Våra kunder brukar dock hålla sig ifrån kliandet eftersom resultatet efteråt blir så otroligt bra. Titta bara på bilderna i den här studien. Just nu behandlar vi endast fötter, från januari 2013 kommer vi även att behandla händer och armbågar och mot våren 2013 kommer du kunna bada helkroppsbad med våra fiskar!

Så, skulle vi säga att det finns någon risk med att besöka en seriös fiskpedikyr eller att det på något sätt är farligt? Absolut inte. Då hade vi aldrig startat det här företaget, och vi kan lova att innan vi öppnade Fiskpedikyren samt under dom snart två år vi haft öppet så har vi läst på och vet så otroligt mycket mer om allt som skulle kunna ha med risker och smittspridning att göra än en ensam reporter med nyhetstorka på GP.

Den svenska Socialstyrelsens kommentar idag var för övrigt att man inte avråder människor från att besöka fiskpedikyrer.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0