Fiskpedikyr - hur farligt är det?

Idag har det stormat lite i svenska medier angående fiskpedikyr.
Anledningen är att en reporter på Göteborgsposten precis läst en välkänd och över ett år gammal studie från Storbrittanien. Studien gjordes av brittiska Health Protection Agency, HPA, och handlade om att man inte kunde hitta några bevis för att det skulle finnas risker med fiskpedikyrbehandlingarna. Studien säger däremot att trots att man inte kan bevisa några risker, och trots att det inte finns ett enda dokumenterat fall där dessa fiskar spridit smitta eller sjukdomar, så kan HPA inte utesluta helt till 100% att man kanske kan bli smittad av något när man besöker en fiskpedikyr.
 
Precis som man inte kan utesluta till 100% att ingen människa någonsin kommer bli matförgiftad om man besöker en restaurang, eller inte kan utesluta helt att du inte blir smittad av något på gymmet - du kanske använder en träningsmaskin och din hand som du råkat få ett rivsår på strax innan nuddar samma plats som en annan medlem som har ett öppet sår och bär på en smitta nuddat precis innan, och helt plötsligt överförs smittan mellan era sår via maskinen... Långsökt? Precis, och det är ungefär den nivån det ligger på för smittor som kan spridas via fiskarna också. Skillnaden är såklart att seriösa fiskpedikyrer alltid går igenom kundernas ben och fötter innan behandlingen, och har man ett öppet sår blir man nekad att sitta i akvariet. Så vi skulle säga att risken att bli smittad på en fiskpedikyr är snäppet lägre än att bli smittad på en restaurang eller ett gym, simhall osv...
 
En annan sak som vi märkt är väldigt intressant med denna uppmärksamhet i vissa medier är att inget av medierna vi har pratat med idag ens har läst studien som allt baseras på, utan alla har tagit sin fakta från hur en reporter på Göteborgsposten valt att tolka HPA:s studie. En studie som den brittiska socialstyrelsen blev tvungen att omformulera just eftersom ett fåtal brittiska tidningar valde att vinkla rapporten till något som HPA inte stod för. Nu ett år senare verkar ett fåtal tidningar i Sverige göra samma sak, dom mer seriösa aktörerna som SVT, TT och P3 med flera har dock valt att försöka ta reda på fakta först vilket alltid uppskattas.

Fish spa behandlingarna kommer ursprungligen från Turkiet, spred sig till Thailand och Japan och därifrån vidare till Europa. Ingenstans i hela världen finns ett enda dokumenterat fall där dessa fiskar spridit smitta, bakterier eller sjukdomar till kunder som besökt en fiskpedikyr.
Fiskarna är även otroligt bra mot psoriasis men man får självklart inte sitta med fiskarna om man har kliat upp sin psoriasis så att det blir öppna sår. Våra kunder brukar dock hålla sig ifrån kliandet eftersom resultatet efteråt blir så otroligt bra. Titta bara på bilderna i den här studien. Just nu behandlar vi endast fötter, från januari 2013 kommer vi även att behandla händer och armbågar och mot våren 2013 kommer du kunna bada helkroppsbad med våra fiskar!

Så, skulle vi säga att det finns någon risk med att besöka en seriös fiskpedikyr eller att det på något sätt är farligt? Absolut inte. Då hade vi aldrig startat det här företaget, och fiskpedikyrer hade inte varit tillåtna i Sverige över huvudtaget.

Den svenska Socialstyrelsens kommenterade idag att man inte ser någon anledning till att avråda människor från att besöka fiskpedikyrer.

Nya presentkort

Vi hade tur igår för både hemsidan och bloggen kom igång igen ganska snart efter att vi skrev det senaste inlägget :)
 
Idag tänkte vi att ni ska få tjuvkika lite på våra nya presentkort :D
Dom kommer vara dubbelvikta och knytas ihop med sidenband. För våra ordinarie behandlingar går presentkortet i blåa toner medan presentkorten för +behandlingarna går i svart och guld. Sidenbanden kommer självklart att matcha ;)
 
Den nya framsidan för ordinarie fiskpedikyr 2 personer
 
Istället för att lägga ned lösa broschyrer med presentkortet så gjorde vi om hela baksidan till en liten infobroschyr. Information om själva behandlingen står på insidan. Snyggt och stilrent - we like!
 
Vi har även beställt alla decemberförpackningar idag, det vill säga röda kartonger och presentband i metallicblå och guld. Snart är det den 1 december och vi laddar för fullt :D

Hemsidan nere

Vår hemsida ligger nere sedan igår och det går otroligt segt med att starta upp den igen. Som ni ser så ser bloggen också väldigt konstig ut just nu. Vi hoppas att både hemsidan och bloggen mår som vanligt ikväll, i värsta fall kan det dröja till imorgonbitti (torsdag).
Ni når oss på info@fiskpedikyr.se under tiden!

Godisbord

Idag fick jag och Maria S en idé :)
När det är större grupper som besöker oss (som idag till exempel) bjuder vi alltid på nötter och naturgodis. Men det är ett himla jobb att springa och handla det där naturgodiset varje gång det kommer en grupp, och eftersom vi alltid vill ha fräscht naturgodis vill vi köpa in det samma dag - vilket lätt spräcker vårt tidsschema.
 
Men nu har vi i vilket fall kommit på vad vi ska byta ut det till! Grupperna kommer istället få välja ett litet godisbord - amerikanskt, choklad eller nötter. Alla tre alternativen är nämligen förpackade så att vi kan beställa in det i förväg, och det är ju klart mycket roligare att välja själv vad just ens egen grupp vill ha :D

PS. Alla som tror att vi kommer provsmaka amerikanskt godis och choklad från och med nu tills vi inte klarar mer har helt rätt ;)

Stefan <3 1D

Idag är en intressant dag här på Fiskpedikyren. När jag kom in på jobbet skrålade One Direction i högtalarna och Stefan satt och diggade med vid datorn. Sedan kommer Thomas och undrar vad "Gagnam Style" är för något. Oklart om det var bra eller dåligt att visa honom videon, men han älskade den iallafall och började träna på dansen direkt. Vi får se vad som händer under resten av dagen ;)

Babyshower

I söndags hade vi en supermysig babyshower här på Fiskpedikyren ♥ Det är min kompis Anna som ska få en liten pojke, så lokalen var dekorerad i blått med ballonger, serpentiner, girlanger och annat. Vi började med att skåla i blått alkoholfritt bubbel, sedan blev det lunch och därefter provade alla att sitta med fiskarna. Sedan blev det paketöppning och blåa specialbeställda minicupcakes till efterrätt!
 
Jag hann inte fota någonting under själva babyshowern för det var ganska mycket att göra runtomkring, men här kommer iallafall två bilder på några av dekorationerna :)
 
Jag och Jenny hade jättekul med dom här heliumballongerna dagen efter ;p
 
Ett av fönstrena
 
I lördags var det ju förresten Allhelgona, och som så många andra var jag på en liten Halloweenfest. Jag är ganska (väldigt jättemycket) rädd för spöken, så jag valde att klä ut mig till... nunna istället ;)

Fiskispumpa

Om det är någon som missat vår snygga fisk-pumpa så ser ni den här :)
Trevlig Allhelgona allihopa!
 

RSS 2.0