Blåa vattenbyten

Puh! Idag har jag och Maria S slitit som bara den.
Här på Fiskpedikyren måste vi såklart byta vatten till fiskarna relativt ofta så att dom har det fräscht, men man får inte byta alldeles för ofta för då rubbar man biobalansen i akvarierna. Det är en balansgång och man måste vara väldigt uppmärksam så att det inte blir fel, speciellt i början när akvarierna är nya och alla filter inte hunnit skapa en bra grund än.
 
Det finns vanliga vattenbyten, rosa vattenbyten och blåa vattenbyten.
Vanliga vattenbyten är dom vi gör dagligen, vid rosa vattenbyten byter man 75% av vattnet och vid dom blåa vattenbytena fixar man allt - filter, inredningen och såklart vattnet. Blåa vattenbyten är dom som är mest kaotiska för där måste man stänga av pumpen under en kortare tid medan man tar lös och rengör alla filter. Det var lite läskigt dom första gångerna men nu har vi full koll och det viktigaste är i princip att hålla uppe tempot och vara väldigt uppmärksamma :) När vi stänger av den vanliga pumpen har vi alltid en extern pump och slang i akvariet som pumpar in och ut vatten eftersom det är bäst för fiskarna.
 
Men som sagt... det är mycket att hålla reda på vid dom blåa vattenbytena. Förutom att det är fysiskt ansträngande att lyfta och fixa så är det nästan ännu mer psykiskt ansträngande - våra söta små fiskar är ju nämligen världsbäst på att inte ha någon koll över huvudtaget och bara göra det dom tycker är kul eller känner för! Som att till exempel simma fram till den externa pumpen för att "kolla läget" (och vi måste hålla koll så att dom inte lyckas simma in i den och fastna, trots att vi har ett skyddsnät framför). När vattennivån sänks i akvariet, vilket det gör när man gör blåa vattenbyten, så gillar fiskarna att hoppa mot vattenstrålen. Dom bryr sig inte riktigt om var dom landar så det är vi som måste hålla koll på att ingen hoppar utanför akvariet. Och fånga eller plocka upp dom ifall att dom gör det. Snabbt. I filtrena bor det oftast små fiskbebisar som man måste vara jättenoga att få tag på - vi vill ju inte att dom ska spolas bort när vi spolar rent filtrena. Så dom ska fångas, läggas i en anpassad hink, vänjas vid ljuset (eftersom det är väldigt mörkt inne vid filtrena), vänjas vid att vara med andra fiskar och sedan slutligen släppas ut i dom vanliga akvarierna tillsammans med dom andra fiskarna. Idag var det fem fiskbebisar som fick flytta ut till akvarierna och en av dom var nog verkligen den minsta vi någonsin sett ♥

Som ni säkert förstår är man verkligen helt slut i huvudet nu. Men fiskarna har superfräscha akvarier, har fått leka av sig och till och med fått fem nya kompisar - så allt är frid och fröjd här på Fiskpedikyren igen :)
 

Såhär ser det ut bakom kulisserna vid våra blåa vattenbyten
- ibland behöver man ha det riktigt stökigt för att saker ska kunna bli superfina efteråt :D

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0